Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El govern municipal dissenya uns pressupostos “realistes” amb el context socioeconòmic de la pandèmia i aposta per incrementar les ajudes socials i les polítiques d'ocupació

El regidor de Serveis Econòmics, Paco Roselló, ha presentat hui els pressupostos municipals de 2021, l'aprovació inicial dels quals es durà a ple extraordinari la setmana vinent. Amb un increment d'un poc més de 5 milions d'euros en inversions i despeses respecte a l'exercici anterior, sobrepassant els 66 milions d'euros en tots dos capítols, els pressupostos de 2021 són “realistes, perquè contemplen la baixada de l'activitat provocada per la pandèmia; continuen apostant per un augment en les ajudes socials i les polítiques d'ocupació i aposten per la inversió local, amb l'execució d'actuacions de millora a la ciutat a les quals l'ajuntament destinarà recursos propis per valor de 3,3 milions d'euros”, ha assenyalat l'edil. Uns comptes, ha subratllat, “que ens ajudaran a gestionar, d'una banda, la crisi provocada per la pandèmia i, per l'altra, ens permetran continuar executant les polítiques públiques del nostre programa per a la present legislatura”.

 

En l'apartat de despeses, el regidor ha destacat, en primer lloc, que l'estalvi en despeses financeres per l'amortització anticipada de préstecs duta a terme en 2020, i que ascendeix a 1.239.074 euros, ha permés assumir la quantitat de 833.330,61 euros d'increment del nou contracte de fem durant mig any sense haver d'augmentar la taxa. Així mateix, s'ha inclòs en el pressupost d'enguany l'aportació municipal a les Ajudes Parèntesis llançades per la Generalitat Valenciana per a ajudar a autònoms i microempreses, de 343.503 euros, sense que siga necessari recórrer a posteriors modificacions de crèdit.

 

Es contempla també en les despeses de 2021 l'increment de 103.992 euros del pressupost de Transició Ecològica per a treballs de neteja i de l'àrea de Parcs i Jardins, per import de 119.505 euros, per a tasques de manteniment i conservació.

 

La conjuntura actual, amb el significatiu descens de l'activitat en moltes àrees, es reflecteix en la baixada de la despesa en departaments com a Festes, que redueix el pressupost en 145.000 euros respecte a l'exercici anterior; activitats culturals, que redueix la despesa en 50.000 euros; i el pla d'activitats esportives i els convenis amb entitats esportives, que també baixen el seu pressupost en 60.000 euros i 123.356 euros, respectivament.

 

S'incrementa, en canvi, el pressupost destinat a Plans d'ocupació, que ascendeix a 100.000 euros en 2021; la partida de Comerç, que s'incrementa en 72.600 euros per a la posada en marxa del projecte d'aparador virtual; i el contracte de neteja d'edificis, que augmenta en més de 90.000 euros per a cobrir les necessitats higiènic sanitàries de la crisi COVID.

 

Partides socials

 

Com ha indicat el regidor de Serveis Econòmics a l'inici de la roda de premsa, els pressupostos municipals reforcen l'àrea de Serveis Socials per a fer front a les necessitats derivades de la pandèmia. La titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives i Educació, Melani Ivars, ha desgranat el pressupost en matèria social per a aquest 2021, que s'ha vist incrementat. Ha assenyalat Ivars que el pressupost total que es destina a Serveis Socials, Major i Residències ha crescut per damunt d'un 9%.

 

La quantitat destinada a atencions assistencials i benèfiques s'ha incrementat en 70.000 euros i ascendeix a 300.000 euros. El Servei d'Ajuda a domicili tindrà enguany un pressupost de 260.000 euros, un 10% més que en l'exercici anterior. Augmenten també les quantitats destinades a ajudes de menjador o les ajudes a famílies amb menors de 0 a 3 anys escolaritzats en centres infantils, “amb les quals volem afavorir la conciliació familiar i laboral i, alhora, fomentar l'accés a aquesta etapa educativa tan important per als nostres xiquets i xiquetes”, en paraules de Melani Ivars. Finalment, l'ajuntament reforçarà la plantilla de personal de l'àrea, amb la creació de dos llocs de treball que la dotaran d'una major estabilitat

 

Inversions

 

La regidora de Territori i Qualitat Urbana, Maria Josep Ripoll, ha sigut l'encarregada d'abordar el capítol d'inversions, en el qual destaca una aportació de recursos propis municipals de 3,3 milions d'euros, al marge de les transferències supramunicipals.

 

Per a començar, Ripoll ha destacat l'increment de la quantitat destinada a pressupostos participatius, que ascendeix a 300.000 euros en 2021, i es destinarà a instal·lar contenidors soterrats al carrer de Magallanes (60.000 euros), la repavimentació del passeig de la Marineta Cassiana (150.000 euros), la col·locació de 14 punts de llum en la zona del Montgó (60.000 euros) i l'ampliació amb tirolines del parc infantil previst en el Bosc de Diana (30.000 euros). Aquesta última actuació completarà la construcció d'un berenador amb barbacoes en aquesta zona verda, una proposta dels pressupostos participatius de 2020 pendent encara d'executar.

 

Entre les actuacions que s'iniciaran aquest 2021 figuren la urbanització dels accessos al nou col·legi Raquel Payá, en el camí de la Bota; la rehabilitació de la façana de la Casa de Cultura; la construcció d'una rotonda en la intersecció del carrer del Pintor Llorens amb l'avinguda del Marquesat; la instal·lació d'enllumenat públic al carrer d’Aldebarán i el reforç de la il·luminació en la zona de Nova Dénia; i la reforma de la nau de Llobell per a albergar el servei de Parcs i Jardins. Així mateix, s'arreglarà el sòl del Mercat Municipal i el de la cuina de la residència de majors Santa Llúcia.

 

També s'adjudicaran les obres de rehabilitació de la casa de Torrecremada, que cofinançaran l’Ajuntament de Dénia i la Generalitat Valenciana, on se situarà el futur campus universitari de Ciències Gastronòmiques-Centre d'Excel·lència Internacional en Formació i Innovació Gastronòmica.

 

El capítol d'inversions també ha previst pressupost per a emprendre en 2021 la redacció de projectes importants per a la ciutat, com la construcció d'un nou pavelló esportiu (150.000 euros) o el projecte de reurbanització de la Glorieta i carrers de l'entorn, part del qual subvenciona la Diputació d'Alacant.

 

Per a concloure aquesta presentació, el regidor Paco Roselló ha recordat que el pressupost de 2021 “queda obert a la liquidació dels comptes de 2020, el superàvit dels quals destinarem a incrementar les partides segons les necessitats”.

 

 

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina