Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’Ajuntament de Dénia presenta el projecte de rehabilitació de la Nova Faroleta per a la creació d’un centre d’interpretació de la mar

L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i la regidora de Transició Ecològica, Maite Pérez Conejero, han presentat hui el projecte per a la creació d’un centre d’interpretació de la mar a les instal·lacions de la Nova Faroleta, cedides en propietat a l’Ajuntament de Dénia pel Ministeri d’Hisenda i Gestió Pública.

 

Per a desenvolupar el projecte s’ha sol·licitat una subvenció al Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) La Marina de 184.287 euros (IVA inclós), pressupost que inclou les obres de rehabilitació i l’equipament de les instal·lacions.

 

La rehabilitació canviarà la distribució de l’edifici -d’una planta i terrat, on es troba pròpiament la llum guia- ubicat al carrer del doctor Manuel Muñoz. Fou construït a 1914 i la seua funció era servir de guia per als vaixells que entraven per la bocana del port. Des de fa uns anys, l’edifici està en desús, després que marxaren l’últim farer i la seua família, que el tenien com a residència.

 

Pérez Conejero ha destacat la importància de preservar “l’embolcall” d’aquest edifici amb catalogació de protecció integral, el qual compta amb una superfície interior de 109’95 m2 i una parcel·la total de 600 m2. Per la seua part, Grimalt ha reconegut el treball al departament de Medi Ambient per a executar el projecte i el llarg procediment burocràtic amb els diferents ministeris per a la cessió que contribuirà a la “preservació d’un edifici històric”, un dels pocs que queden al port, en paraules de Grimalt.

 

Després de la rehabilitació, l’edificació contindrà dos espais diàfans per a exposició, servint el més gran tambié de sala de projeccions amb un aforament de 50 persones, i l’oficina del Servei Ambiental Marí i de Pesca. El jardí que l’envolta vol transformar-se en un espai tematitzat: la part sud-est, amb una simulació dels fons marins, amb la seua flora i fauna, i aparells de pesca antics i actuals; l’ala nord-est serà destinada a la instal·lació de maquetes a mesura real dels principals cetacis albirats a les costes de Dénia (rorqual comú, dofí mular o calderó comú, per exemple); mentre que a la vessant sud-oest es practicarà la reparació de xarxes i palangres per mitjà de tallers i es faran unes altres activitats vinculades al turisme pesquer i l’educació ambiental marina.

 

Entre altres de les activitats previstes al centre, es troben tallers culinaris, presentacions gastronòmiques i degustacions de productes marins locals.

 

De moment, i com han comentat l’edil i l’alcalde, la licitació no s’ha produït, a l’espera que els pressupostos de 2023, en els quals s’inclou una partida per a la rehabilitació de l’edifici, estiguen definitivament aprovats. Grimalt ha estimat que “en un parell d’anys, a 2024, el centre d’interpretació de la mar, ubicat en una zona emblemàtica com és el barri Grup dels Mariners, pot estar operatiu”.

 

Servei Ambiental Marí i de Pesca

 

A més de servir per a acollir xarrades divulgatives, exposicions, projeccions o activitats relacionades amb l’hostaleria, com ha comentat l’edil de Transició Ecològica, La Nova Faroleta serà la ubicació de l’oficina del Servei Ambiental Marí i de Pesca.

 

Des d’aquesta localització es coordinaran actuacions de salvament i rescat, d’investigació de les reserves naturals, seguiment d’espècies autòctones i invasores, campanyes de neteja marina i control de pesca furtiva mitjançant el servei de guardacostes.

 

 

 

L’Ajuntament de Dénia presenta el projecte de rehabilitació de la Nova Faroleta per a la cre...
L’Ajuntament de Dénia presenta el projecte de rehabilitació de la Nova Faroleta per a la cre...
L’Ajuntament de Dénia presenta el projecte de rehabilitació de la Nova Faroleta per a la cre...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina