Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La Regidoria de Transició Ecològica llança una campanya de conscienciació ciutadana per a posar fi al mal ús dels contenidors

La retirada de residus depositats en llocs indeguts va costar a les arques municipals 15.000 euros sols en l'últim semestre de 2019

 

Amb l'objectiu de posar fi al mal ús dels contenidors que s'està fent hui dia i que la ciutadania s'implique en un correcte reciclatge dels residus, la Regidoria de Transició Ecològica acaba de llançar la campanya Pensa abans de tirar-ho, que ha presentat hui la responsable de l'àrea, Maite Pérez Conejero.

En el terme municipal de Dénia existeixen 20 punts conflictius, on el depòsit incorrecte i indegut de residus és freqüent. En el marc de la campanya, s'han instal·lat en aquests punts uns semàfors que actuaran com a indicadors del bon o mal ús dels contenidors de cada zona. Si l'ús és incorrecte i s'estan utilitzant els contenidors com a abocadors de tot tipus de residus, estarà visible la llum roja del semàfor i eixe punt conflictiu es podria quedar temporalment sense servei. Una mesura que pretén ser un crit d'atenció, una espècie de “racó de pensar”, que faça reflexionar als usuaris i els porte a modificar la conducta. Si el semàfor mostra el color taronja, els depositaris sabran que la zona està sent vigilada i que han de recordar col·locar cada residu en el seu lloc. Quan els punts aconseguisquen lluir el color verd en els seus semàfors significarà que el reciclatge s'està fent de manera correcta.

Amb aquesta campanya es pretén conscienciar i implicar la ciutadania per a acabar amb eixos abocaments incontrolats i inapropiats que, a més de no ser respectuosos amb el medi ambient, costen diners a tots els residents. Només de juny a desembre de l'any passat, segons ha indicat la regidora, es va haver de realitzar una despesa extraordinària de 15.000 euros per a recollir enderrocs, restes de verd i altres residus depositats fora del lloc que els correspon.

Aquestes conductes incíviques tenen difícil justificació si es pensa que tota la població de Dénia, la Xara i Jesús Pobre té al seu abast serveis gratuïts per a depositar aquells residus que no van als contenidors de carrer habituals. Pérez Conejero ha esmentat, entre aquests mitjans al servei de tots, l'ecoparc, que obri tots els dies de la setmana, en horari de matí i vesprada de dilluns a divendres, i només al matí els dissabtes i diumenges. D'altra banda, hi ha un servei gratuït de recollida d'estris a domicili, que funciona de dilluns a dissabte i que qualsevol pot sol·licitar telefonant al 901 101 150 o 96 643 11 54.

La regidoria ha editat uns fullets de la campanya en els quals es recull tota aquesta informació sobre el sistema de semàfors, els telèfons de contacte dels serveis gratuïts de recollida i es mostren en un mapa els 20 punts conflictius del terme. Aquest material es posarà a la disposició del públic a partir de demà en els edificis i instal·lacions municipals de Dénia i les EATIM.

La recollida selectiva a la qual al·ludeix la campanya serà, precisament, un dels punts forts del nou contracte de recollida de residus que eixirà a licitació en els pròxims mesos, segons ha anunciat Pérez Conejero. “Juntament amb la neteja de carrers, seran els dos aspectes en els quals es faça major recalcament i es reforçaran moltíssim”.

En els plecs que s'estan redactant també s'inclourà la implantació de l'anomenat cinqué contenidor, el de residus de matèria orgànica generats en la cuina o al jardí, l'ús del qual ha de començar en aquest 2020.

Referent a això, la regidora de Transició Ecològica ha gestionat amb la conselleria l'obtenció de 40 contenidors d'orgànica, de 240 litres cadascun, que es distribuiran en els col·legis, residències, hospital i Mercat Municipal de Dénia. La implantació de la recollida de bioresidus a nivell ciutadà es treballarà amb la nova concessionària quan es resolga el procés de contractació.

En el cas dels centres educatius, Pérez Conejero projecta que tinguen instal·lats els contenidors a la volta de les vacances de Setmana Santa i Pasqua. A més, la intenció és que aquells col·legis que tinguen horts urbans es beneficien dels residus orgànics i puguen obtindre adob d'ells.

La Regidoria de Transició Ecològica llança una campanya de conscienciació ciutadana per a po...
La Regidoria de Transició Ecològica llança una campanya de conscienciació ciutadana per a po...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina