Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La col·lecció Cardona-Far s'incorpora als fons de l'Arxiu de Dénia amb més de 2.000 fotografies d'entre finals del segle XIX i la década dels 70 del XX

Bernat Cardona i Pepa Far han donat a l'Arxiu Municipal de Dénia una col·lecció que inclou 2.150 fotografies i targetes postals (unes 600 de Dénia), datades entre finals del segle XIX i la década dels 70 del XX, a més de material divers relacionat amb la fotografia, documents i periòdics. 

En el primer grup, hi destaquen els retrats d'homes, dones i xiquets realitzats per fotògrafs que van treballar a Dénia durant eixe període, com Torres, Julio Planchard, Jacquemin, Belda y Señora, Ribas, Marsal o Julián Mateo. També algunes imatges de personatges populars, com el retrAt del torero Ivarito, de l’any 1926, i el del tenor Cortis, del 1928.

Pel que fa a les postals, fotografies de paisatges i d'escenaris urbans, entre elles crida especialment l'atenció la col·lecció de 140 postals en blanc i negre, datades entre 1906 i 1960, de les que forma part una edició de Roisin, de l’any 1930, de 10 vistes de la ciutat, perfectament conservada en la cartereta original. 

Unes altres peces destacables del material fotogràfic són les set instantànies de Godofredo Ros Fillol i Mariano Benlliure, en relació a la confecció del bust en bronze de Godofredo Ros que va esculpir Benlliure en 1947.

Completen la donació, entre uns altres objectes, una càmera Verascope i un dispositiu Kinderman i CO per al revelat de negatius de vidre; un exemplar del periòdic Mundo Gráfico, de 1936, en què es pot llegir el reportatge “Un sindicalista salva del fuego la imagen del Cristo de la Santíssima Sangre en Dénia”, o un Heraldo de Aragón, del 1938, que inclou la notícia “Vuelos sobre los puertos de la zona roja”; i un fullet comercial de la Fábrica de Juguetes 'Sport' F. Sauquillo-Denia, de l’any 1928.

Un material molt "valuós", ha destacat el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, que gràcies al seu dipòsit a l'Arxiu de Dénia podrá ser "conservat correctament i posar-se a disposició de la ciutadania i la investigació".

Tant el regidor com l'alcalde, Vicent Grimalt, han agraït a la família Cardona-Far la donació i han avançat que algunes de les fotografies de la col·lecció formaran part de l'exposició "Dénia en blanc i negre", que s'inaugurarà a finals de gener al Centre d'Art L'Estació. 

La col·lecció Cardona-Far s'incorpora als fons de l'Arxiu de Dénia amb més de 2.000 ...
La col·lecció Cardona-Far s'incorpora als fons de l'Arxiu de Dénia amb més de 2.000 ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina