Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La gastronomia sostenible i la dieta mediterrània, eixos per a impulsar la renovació del model turístic de Dénia

Agents econòmics, socials i polítics de la ciutat validen un Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació basat en aquests paràmetres

Agents econòmics, socials i polítics de Dénia van celebrar ahir una sessió extraordinària de debat per a avaluar i validar la versió definitiva del Pla de Sostenibilitat Turística en de Dénia “La gastronomia: recepta d'un futur sostenible / #TastingLife”, per a la seua presentació a la convocatòria extraordinària de 2022 del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació per a entitats locals, finançat íntegrament per fons europeus Next Generation. El pressupost per a desenvolupar les accions contemplades en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació de Dénia ascendeix a 4.881.832 euros.

El PSTD Dénia “La gastronomia: recepta per a un futur sostenible / #TastingLife” permetrà situar la gastronomia sostenible i la dieta mediterrània com a eixos de l'evolució del model turístic de la ciutat. El pla té com a objectiu general reforçar la posició de Dénia com a ciutat líder de la gastronomia sostenible, impulsar la renovació del model turístic, basant-se en el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en la dieta mediterrània (declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2010) i desplegar el projecte de Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i l'estratègia “La gastronomia: recepta per a un futur sostenible / #TastingLife”, full de ruta per a construir un futur sostenible en el qual es garantisca una economia diversificada sobre un territori atractiu i amb personalitat pròpia.

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació enfortirà el protagonisme turístic de Dénia, convertint la ciutat en una referència en gastronomia sostenible. Un lideratge basat en valors com el respecte a la cultura i a la tradició, la vida saludable, l'autenticitat, la sostenibilitat, la creativitat, la innovació, el treball digne, la solidaritat i l'ecosistema de valor de la gastronomia de la Marina Alta.

Per tant, el punt de partida de la cuina actual de la comarca sembla clara, créixer des de la tradició per a continuar sent diferents, percebent la gran oportunitat que això significa. És destacable també el paper de l'associacionisme i les escoles de cuina que han ajudat a professionalitzar el sector creant un entorn professional i de qualitat, com el cas del CdT, l'IES Maria Ibars, Aehtma i altres associacions sectorials.

Eixos d'acció

El PSTD Dénia “La gastronomia: recepta per a un futur sostenible/#*TastingLife” pretén estructurar un conjunt d'accions que permetran a la ciutat respondre als principals reptes de la destinació turística. En aquest sentit, el pla es desplega en quatre eixos:

1. Transició verda i sostenible. Aquest eix recull un projecte clau per a l'estratègia verda de la ciutat i la recuperació de l'entorn natural, el metabolisme urbà, i la connexió de la ciutat amb el sistema alimentari de la Marina Alta: la recuperació mediambiental del Bosc de Diana, quilòmetre 0 de la gastronomia de Dénia. Es planteja també afavorir la transició ecològica del sector del turisme gastronòmic, amb mesures d'adaptació al canvi climàtic i d'impuls de l'economia circular i la millora del capital humà. Així mateix, es contempla el projecte Xarxa Local Food Ecosystem, que representa la posada en valor del territori des de la terra i la mar fins al conjunt del paisatge ambiental i humà

2. Millora de l'eficiència energètica. Es pretén impulsar un conjunt de projectes clau per a garantir la mobilitat turística sostenible en la destinació, amb projectes d'humanització i valorització del metabolisme urbà, com la creació de senderes descarbonitzades per a connectar els recursos gastronòmics de Dénia i la Marina Alta i l'impuls de l'eficiència energètica en els diferents elements que componen la cadena de valor de la gastronomia a la ciutat.

3. Transició digital. Aquest eix recull la creació d'una plataforma digital de comunitat professional de la gastronomia de Dénia i la Marina Alta, que permetrà crear la comunitat de l'ecosistema gastronòmic del territori i disposar d'eines de coneixement, gestió i màrqueting alineats amb les orientacions de les Destinacions Turístiques Intel·ligents, que contribuiran a la difusió d'un nou relat de la ciutat.

4. Competitivitat. Finalment, el PSTD pretén impulsar un projecte que establirà les bases de l'evolució del model turístic i gastronòmic de Dénia: el Centre de Gastronomia del Mediterrani i el futur campus que albergarà el Grau de Ciències Gastronòmiques i Arts Culinàries.

Participació dels agents locals

Per a elaborar el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació de Dénia s'han utilitzat diferents fonts d'informació i instruments de participació. D'una banda, l'elaboració de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible, que es va estructurar en un procés de participació en línia, sessions informatives i tallers de treball. Així mateix, en el marc del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, es va impulsar un procés de participació ciutadana per a l'elaboració de l'Estratègia de la Bicicleta.

En segon lloc, el projecte de Ciutat Creativa de la Gastronomia. L’Ajuntament de Dénia, en el marc del D*na Fòrum, i en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana, va impulsar un procés de debat i reflexió en grups de discussió sobre el futur del turisme gastronòmic a la Marina Alta.

Finalment, s'ha posat en marxa el Tourist Focus Dénia, un procés de participació en el qual els agents econòmics, socials i polítics de Dénia debaten en sessions col·laboratives les bases per a orientar un model turístic òptim per a la ciutat. Va ser aquest fòrum el que va celebrar ahir una reunió extraordinària en la qual es va donar el vistiplau al PSTD Dénia presentat a la convocatòria extraordinària d'ajudes de 2022.

En la reunió virtual celebrada ahir van participar Maria Josep Ripoll, com a alcaldessa en funcions, els regidors de l'equip de govern Javier Scotto (Seguretat Ciutadana); Raúl García de la Reina (Cultura i Esports); Maite Pérez Conejero (Transició Ecològica) i Sandra Gertrúdix (Promoció econòmica); els portaveus dels grups municipals Rafa Carrió (Compromís), Maria Mut (PP) i Mario Vidal (Gent de Dénia) i la regidora Estefanía Schwamb (Ciudadanos); Pepa Cardona (tècnica de Turisme Dénia); Floren Terrades (director de l'Oficina d'Innovació i Creativitat); Josep Mascarell (Fundació Baleària); Rosario Donderis (gerent Creama); Marta Yáñez (Creama); Reme Cerdà (gerent Aehtma); Benito Mestre (president Cedma); Pepa Font (gerent Fundació Ciutat Creativa); Pepe Crespo (publicista); Esteban Cobo (Cedma) , Isabel Agulles (Cedma); Sonja Dietz (empresària); Maria del Carmen Timor (TLC Dénia); Iñaki Gaztelumendi (redactor del PSTD Dénia) i Juanmi Rafet (secretari del grup de treball).

La gastronomia sostenible i la dieta mediterrània, eixos per a impulsar la renovació del mod...
La gastronomia sostenible i la dieta mediterrània, eixos per a impulsar la renovació del mod...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina