Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

30 anys de Música al Castell de Dénia, un festival amb ànima mediterrània i pioner en la difusió de la música popular i tradicional

El festival Música al Castell de Dénia celebra enguany la 30a edició amb una programació de luxe, tot un festí per als aficionats a les músiques del món. Del 21 al 31 de juliol, en l’esplanada del Governador del Castell de Dénia i en la plaça del Consell, els dos escenaris habituals del festival, s’han programat huit concerts que faran memorable este trenta aniversari: Kiko Veneno, Las Migas, Marlango, Miquel Gil i Noelia Llorens, el Septeto Santiaguero, Los hermanos Cubero, La POP. Pequeña Orquesta Peiotaire i la imprescindible presencia de la música de dolçaina, marca del festival, de la mà de la Colla de dolçainers “Pere Bigot”.

 

A este “paper de promoció de la música tradicional” que ha desenvolupat el festival Música al Castell des de l’origen, i molt concretament, a la difusió de la música de dolçaina i tabal de les colles, “que han trobat al festival una plataforma única”, va al·ludir el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Dénia, Raúl García de la Reina, en la presentació de la 30a edició del festival que va tindre lloc divendres passat al Castell.

 

García de la Reina va recordar que el naixement del festival, l’any 1992, “responia a la necessitat de promocionar i difondre la música popular i tradicional i, molt especialment, els grups valencians amb propostes de música d’arrel”. “En un moment en què sorgien grups i veus noves que reivindicaven la música tradicional, però amb una mirada més àmplia i oberta a diferents influències, l’Ajuntament de Dénia va apostar per estes noves tendències del panorama musical; les d’ací a prop, però també les de la resta de la geografia espanyola i del món”.

 

L’elecció de l’escenari, el castell de la ciutat, “no va ser fortuïta: es volia promocionar el nostre patrimoni arquitectònic i històric, allò més nostre, unit a la música popular, la més nostra per tradició”.

 

El regidor va parlar també de la natural evolució del festival al llarg d’estos 30 anys, destacant “la fidelitat del festival als principis fundacionals, sense renunciar-hi a l’evolució, especialment evident en l’adaptació al panorama actual de les músiques del món”.

 

En estes tres dècades d’història han passat pels escenaris del festival Música al Castell vora 200 grups i solistes, “convertint-lo en un esdeveniment obert a la diversitat musical, però també a la tolerància, la germanor, el respecte i la pau a través de la música”.

 

Artistes i formacions que, com va assenyalar el periodista especialitzat, director del programa de músiques del món “Los sonidos del planeta azul” i fidel seguidor del festival Paco Valiente, fan d’este un festival singular “que aposta per músiques d’arrel, per les menys evidents”. Per la qual cosa va felicitar a l’Ajuntament de Dénia i, de manera molt especial, a la tècnica de Cultura i directora del festival, Maribel Font, “la determinació i tenacitat de la qual ha permés mantenir este bellíssim festival”.

 

Els parlaments de presentació de la 30a edició es van completar amb la intervenció de Toni Torregrosa, membre del grup Urbàlia Rurana, testimoni i part de la llarga història del festival, qui va desgranar els seus records d’aquella primera edició de 1992 i d’algunes més que coneix bé.

 

La festa de presentació del XXX festival Música al Castell de Dénia va concloure amb l’actuació d’Urbàlia Rurana, que va alçar de la cadira a un públic entregat. El millor presagi del que està per vindre.

 

Les entrades del festival ixen a la venda el 15 de juny, exclusivament online, en notikumi.com. Per a més informació sobre Música al Castell, consulteu la pàgina https://musicaalcastell.com/

 

 

30 anys de Música al Castell de Dénia, un festival amb ànima mediterrània i pioner en la dif...
30 anys de Música al Castell de Dénia, un festival amb ànima mediterrània i pioner en la dif...
30 anys de Música al Castell de Dénia, un festival amb ànima mediterrània i pioner en la dif...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina