Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

31 de maig: Dia Mundial sense tabac

La Regidoria de Prevenció d’Addiccions, mitjançant la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA), promou un any més la campanya del 31 de Maig - Dia Mundial sense tabac, que enguany arriba a la 20a edició. Enguany s’ha triat com a eslògan de la campanya “Sense tabac, tu guanyes!”.

 

Nerea Vidal Catalá, col·laboradora voluntària, és l’autora de la il·lustració del material editat, cartells i díptics. El missatge que es vol transmetre és el gran potencial addictiu que té la nicotina, com pot crear dependència fàcilment i com el tabac afecta negativament a l’organisme. Per tant, la imatge d’aquest any mostra una mà d’una persona fumadora amb aspecte envellit front a una mà d’una persona no fumadora amb un aspecte més saludable. Aquesta mà també fa el gest de la victòria, ja que, sense tabac, li guanyem la batalla a l’addicció i així preservem la nostra salut.

 

En el díptic també es fa al·lusió a que l’exemple dels adults és fonamental com a base perquè els més joves no s’inicien en el consum de tabac i al fet que, qui decideix deixar aquest hàbit, ho pot aconseguir.

 

L’objectiu d’aquesta campanya és conscienciar i sensibilitzar a la població respecte al caràcter nociu del tabac, els efectes i riscos que comporta el consum i sobretot advertir a la població de l’alt risc d’habituació i addicció.

 

Enguany la campanya llançada per l’OMS afegeix a l’objectiu principal - conscienciar i sensibilitzar a la població respecte al caràcter nociu del tabac, els efecte i riscos que comporta el consum i sobretot advertir a la població de l’alt risc d’habituació i addicció- uns altres relacionats amb el medi ambient. Per exemple, la campanya de l’OMS té per objectiu sensibilitzar al gran públic sobre l'impacte ambiental que té el tabac, des del seu cultiu i producció fins a la seua distribució, sense oblidar els residus que genera. Aquesta campanya donarà als consumidors de tabac un motiu més per a deixar-lo.

 

La campanya del Dia Mundial Sense Tabac estarà present demà dimarts, 31 de maig, en els centres educatius i edificis públics de Dénia, la Xara i Jesús Pobre. I, sobretot, en els instituts d’educació secundària de Dénia, a l’hora del pati (10.45 h- 11.15 h) amb estands informatius per tal d’informar els joves dels efectes i riscos del tabac i l’alt potencial addictiu de la nicotina.

 

A l’alumnat que s’aprope a l’estand, se li proporcionarà informació objectiva i verídica sobre els efectes i riscos del consum i un díptic amb tota la informació referent al consum de tabac.

             

RECORDEM QUE:

 

 • El tabaquisme és un problema de salut pública:

 

 • El fum del tabac causa malaltia, incapacitat i mort (el fum del tabac conté més de 7.000 substàncies tòxiques de les quals més de 69 són cancerígenes).
 • El tabac disminueix la qualitat de vida; el 30% dels càncers, el 20% de les malalties cardiovasculars i el 80% de malalties pulmonars obstructives cròniques (EPOC) estan produïdes pel consum de tabac.
 • L'hàbit de fumar comporta importants riscos per a la salut, estant demostrat el seu caràcter nociu.

 

 • ÉS LA PRINCIPAL CAUSA DE MORTALITAT EVITABLE EN EL MÓN!

 

 • Més de 7 milions de persones / any moriran per malalties relacionades amb el tabac.
 • El fum del tabac: augmenta el risc de malalties i inclús, més de 600.000 persones moren per exposició al fum
 • A Espanya moren anualment unes 69.000 persones per causes relacionades directament amb el tabac.
 • Cada cigarret redueix la vida en 7 minuts.
 • La prohibició en els llocs públics s’ha d'entendre com una mesura protectora, redueix el consum i evita malalties.
 • La prohibició completa de la publicitat redueix el nombre de persones que adquireixen o mantenen l'hàbit de fumar. Les estadístiques mostren que la prohibició de la publicitat i patrocini del tabac és una de les mesures més eficaces per a reduir el consum de tabac.
 • La majoria dels fumadors, normalment s'inicien en la joventut. Per tant la clau és: DIR NO AL PRIMER CIGARRET!!!
 • La nicotina genera una forta dependència, i trencar després: NO ÉS FÀCIL!!!
 • I als fumadors, dir-los: És possible deixar de fumar!!!!!!! Hi ha programes d'ajuda per a abandonar el tabac i ES POT ACONSEGUIR!!!!, es tracta de buscar i conjugar: moment, motivació i tractament adequat de deshabituació

 

BENEFICIS DE NO FUMAR:

 

1.- A les 48 hores milloren els sentits del gust i l'olfacte.

2.- A les 72 millora la funció respiratòria.

3.- A partir dels tres mesos la circulació sanguínia i capacitat física.

4.- A l’any disminueix a la meitat el risc de malaltia coronària

5.- Als 5 anys el risc de patir càncer de pulmó disminueix a la meitat, així com el de la cavitat oral, laringe, esòfag, bufeta, ronyó i pàncrees.

6.- A partir dels 15 anys el risc de malalties cardiovasculars s'iguala al risc de les persones no fumadores.

 

31 de maig: Dia Mundial sense tabac

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina