Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Electra Peluffo dona a l’Arxiu Municipal de Dénia dos obres del pintor de l’avantguarda espanyola José Caballero

L’autor tenia una estreta vinculació amb la ciutat, on es va casar

La doctora i escriptora afincada a Dénia Electra Peluffo ha donat a l’Ajuntament de Dénia, per a la custodia en l’Arxiu Municipal de la ciutat, dos dibuixos a tinta negra sobre paper del pintor de l’avantguarda espanyola José Caballero (Huelva, 1915 – Madrid, 1991).

 

Els dibuixos, realitzats en els anys 60 i 70 del segle XX, eren propietat del matrimoni format pels doctors Antonio Muñoz, que fou també alcalde de Dénia entre 1944 i 1963, i Adelina Perrón, amics personals de l’artista i també de Peluffo, a qui li van regalar les preades obres.  

 

Un dels dibuixos de la donació porta de títol “Dibujo esquemático de un toro que con un asta engancha la capa de un torero”, amb una dedicatòria personal que diu “Para Adelina y Antonio de su amigo José Caballero”.

 

Esta obra està possiblement relacionada amb un fet luctuós, la mort, en 1934, del torero Ignacio Sánchez Mejías, amic de l’artista. De fet, una de les primeres edicions del poemari Llanto por Ignacio Sánchez Mejías de Federico García Lorca, que va traure Ediciones del Árbol en 1935, està il·lustrada per José Caballero, íntim també del poeta granadí i d’altres figures de l’època vinculades a la Residencia de Estudiantes i la Generació del 27 com Buñuel, Dalí, Picasso o Neruda.

 

L’altre dibuix es titula “Dibujo de una dama de época con sombrero de ala ancha y falda larga y amplia” y està dedicat “Para Adelina, de su amigo Goya”, en al·lusió a l’estil de l’obra.

 

La donació, que hui han formalitzat l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i Electra Peluffo, es completa amb una semblança de José Caballero amb dibuix realitzats per Rafael Alberti i publicada en el diari El País.

 

Caballero y Dénia

 

José Caballero va viure la infància a la seua ciutat natal, Huelva, i es traslladarà després a Madrid. Allí coneix, en 1932, a Federico García Lorca, qui li va encarregar els dibuixos de l’escenografia per a El amor brujo. Este primer contacte es consolidaria i Caballero passar a ser l’escenògraf de la companyia de teatre popular La Barraca, que dirigia Lorca, amb qui recorre les poblacions espanyoles. Va realitzar l’escenografia i els figurins per a moltes altres obres de l’autor granadí, com Bodas de sangre, amb l’actriu Margarita Xirgú, el cartell de Yerma i uns altres.

 

L’obra pictòrica de Caballero va evolucionar des del surrealisme a l’abstracció. Al llarg de la seua vida va rebre molts premis, com el Nacional de Pintura del Ministeri de Cultura a 1984. Té obra exposada en destacats museus nacionals, com el Reina Sofía, i internacionals, en Estats Units o en Bulgària, per dir-ne alguns.

 

L’Arxiu municipal conserva documentació de la relació de José Caballero amb Dénia, on es casa a 1964 amb María Fernanda Thomas de Carranza, procedent d’una família molt vinculada a la ciutat. De fet, el cunyat del pintor, Enrique Thomas de Carranza, fou nomenat fill adoptiu de la ciutat l’any 1972.

 

D’altra banda, el doctor Pedro Muñoz Cardona, germà d’Antonio Muñoz, estava casat amb altra de les filles de la família Thomas de Carranza i era, per tant, cunyat de José Caballero. Una relació d’amistat i família que tenia la ciutat de Dénia com a punt d’encontre i que ara, gràcies a la generositat d’Electra Peluffo, cristal·litza en una donació que enriqueix quantitativament, però sobre tot, qualitativa, els fons de l’Arxiu municipal de la ciutat.

 

Electra Peluffo dona a l’Arxiu Municipal de Dénia dos obres del pintor de l’avantguarda espa...
Electra Peluffo dona a l’Arxiu Municipal de Dénia dos obres del pintor de l’avantguarda espa...
Electra Peluffo dona a l’Arxiu Municipal de Dénia dos obres del pintor de l’avantguarda espa...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina