Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L'Ajuntament de Dénia condiciona un habitatge per a allotjar a joves en situació de greu vulnerabilitat i donar suport al seu trànsit a la vida autònoma

L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i la regidora de Benestar Social, Melani Ivars, acompanyats per personal del programa de transició a la vida adulta del Servei de Prevenció i Intervenció amb famílies de Serveis Socials Municipals de l'Ajuntament de Dénia, han visitat el nou pis condicionat per a la inserció de joves en situació de vulnerabilitat social.
 
El pis, situat al carrer Germans Gavilà Ferrer, és el lloc on es realitza una actuació formativa vinculada a donar a joves d'entre 18 i 25 anys les eines necessàries per a desenvolupar de manera autònoma la transició cap a la vida adulta. Els joves que accedeixen a aquest programa, el qual es va posar en marxa l'1 de desembre de 2022, accepten que “els serveis socials facen un acompanyament en l'habitatge i supervisen el seu dia a dia”, segons comenta la regidora, són jovenes que, passada l'adolescència, “necessiten d'un acompanyament per a reconduir-los cap al seu futur”. El programa, com comenten les treballadores responsables i la pròpia edil, està destinat a “famílies amb les quals ja s'ha treballat” i joves que es trobaven acollits per mesures de protecció i intervenció quan eren menors d'edat.
 
L'habitatge –equipat amb tres habitacions, un bany, saló, cuina i balcó- està ideada perquè els joves participants del programa realitzen activitats socioeducatives setmanals enfocades al fet que desenvolupen habilitats en l'administració econòmica i domèstica i la inserció laboral mitjançant el treball de professionals de l'Educació i el Treball Social. Per a això, els serveis socials cobreixen les seues necessitats bàsiques a nivell educatiu, econòmic, sanitari i social de cara al fet que se centren en adquirir les habilitats bàsiques per a poder emancipar-se i viure de manera autònoma, amb els seus propis recursos. El programa és temporal, per la qual cosa els joves resideixen en l'habitatge entre mitjà i un any; temps que “els dona l'autonomia d'independitzar-se el dia de demà”, com explica Ivars.
 
Des de Serveis Socials comenten que l'accés a l'habitatge és el primer pas per a la formació socioeducativa d'aquests joves en situació de carrer o en risc d'estar-ho, o bé que es troben en allotjaments inadequats, insegurs o inestables, sense una xarxa de suport familiar o social i sense recursos personals o econòmics; és per això que se'ls ofereix un allotjament digne.
 
Nou habitatge tutelat
 
L'associació Aprosdeco d'atenció a persones amb diversitat funcional intel·lectual ha presentat hui el tercer habitatge tutelat que gestionarà a la ciutat de Dénia.
 
El nou habitatge es dirigeix a l'atenció d'homes i dones majors de 18 anys, amb discapacitat intel·lectual, de Dénia i de la comarca, amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats personals, familiars i socials dels usuaris i les seues famílies i potenciar en les persones amb discapacitat intel·lectual la independència personal, la capacitat d'elecció i la presa de decisions amb la finalitat d'augmentar progressivament la capacitat d'autogestió de les seues pròpies vides.
 
L'Ajuntament de Dénia va cedir al març de 2019 a Aprosdeco dos immobles contigus que l'associació ha convertit en un únic habitatge amb les dimensions suficients per a garantir unes condicions d'habitabilitat òptimes per a la convivència de 7 persones amb discapacitat intel·lectual.
 
El nou habitatge reformat té una superfície total de 172,10 metres quadrats i disposa d'una cuina oberta, saló-menjador, tres banys accessibles, set dormitoris individuals accessibles, dos balcons amb façana al carrer i una galeria.
 
La Fundació ONCE ha sufragat el 50% de l'import total de la reforma i remodelació dels dos habitatges cedides per l'ajuntament. Per a l'equipament de mobiliari i parament de la llar, Aprosdeco ha comptat amb la col·laboració de Charity Xàbia, Rotary Club Dénia, Álex Ringrose, Help of Marina Alta i Lions International.
 
La presidenta d'Aprosdeco, Ana Vadillo, ha agraït a l'ajuntament de Dénia, als mitjans de comunicació i a les associacions col·laboradores la seua implicació i suport; al mateix temps que ha demandat més habitatges per l'alta demanda que existeix d'aquestes. En resposta, *Grimalt ha assegurat que s'intentarà “buscar totes les possibilitats que hi haja per a cedir habitatges”, destacant el compromís del consistori amb “el treball necessari” de l'associació.

L'Ajuntament de Dénia condiciona un habitatge per a allotjar a joves en situació de greu...
L'Ajuntament de Dénia condiciona un habitatge per a allotjar a joves en situació de greu...
L'Ajuntament de Dénia condiciona un habitatge per a allotjar a joves en situació de greu...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina