Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Cristina Gómez, del restaurant Fierro de València, guanyadora del XII Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia

La gran festa de la gamba roja ha tingut lloc, un any més, en el Mercat Municipal de Dénia (Alacant) que ha acollit hui la gran final de la dotzena edició del Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia, que reunix anualment el món de la gastronomia al voltant d'este aliment d'altíssima qualitat i característiques úniques.

Cristina Gómez, xef del restaurant Fierro (València), s'ha proclamat vencedora del primer premi del concurs amb la seua recepta “Les Vermelles, Gamba amb Bleda”. El segon premi ha recaigut en el plat “Gamba Roja de Dénia i Ametles”, preparat per César Mogollón, del Restaurant Ambivium (Peñafiel, Valladolid) i el tercer guardonat ha sigut Ariel Munguia, del restaurant Raza (Valladolid) per la seua recepta “Gamba Roja de Dénia – Xili Garlic”.

Els guanyadors han sigut reconeguts amb un premi en metàl·lic de 2.500 euros per al primer classificat; 1.500 euros per al segon i 1.000 euros per al tercer, a més de rebre com a trofeu una escultura de l'artista Toni Marí creada expressament per al concurs. L'escultor alacantí ha rebut, a més, el “Premi especial gamba roja” d'esta edició, per la seua contribució a l'art gastronòmic i la seua desinteressada i constant col·laboració amb el Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia, des dels seus inicis.

Una jornada intensa i festiva

Després d'arribar a primera hora del matí, els huit xefs finalistes han disposat de dos hores per a elaborar les creacions que ja van passar el primer tall de selecció a mitjan març. Nombroses persones han assistit a presenciar en directe l'elaboració de les receptes en un esdeveniment únic que els ha permés observar, en un mateix espai, les evolucions de huit experts de la cuina i gaudir de les seues tècniques avançades a innovadores per a generar plats que sorprenen, tant pel seu aspecte com pel seu sabor.

Després de concloure les seues presentacions, les receptes finalistes s'han mostrat al jurat del Concurs, que en esta ocasió ha estat format per Carolina Álvarez, cap de cuina de Quique Dacosta Restaurant, el gastroinfluencer Pablo Cabezali, el crític gastronòmic Igor Cubillo, els xefs Quique Dacosta (de Quique Dacosta Restaurant), Óscar García (del Restaurant Baluarte), Álvaro Garrido (del Restaurant Mina), Pablo González (del Restaurant La Cabaña), María Gómez (del Restaurant Magoga), Óscar Molina (del Restaurant La Gaia) i la directora de la Guia Repsol, María Ritter. La seua visió i paladars experts han determinat finalment quines receptes destacaven enguany com a guanyadores.

El Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia, organitzat per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA), en col·laboració amb el departament de Turisme de l’Ajuntament de Dénia, ha sumat enguany un nou èxit de participació en tots els seus vessants, amb més de seixanta inscripcions de participació presentades per reconeguts xefs de tot el país, i continua afermant la seua posició dins dels esdeveniments gastronòmics nacionals.

En este sentit, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha expressat la seua satisfacció per la celebració de la dotzena edició d'este esdeveniment, destacant “el compromís de la ciutat a consolidar-se com a referent gastronòmic”, a través d'accions com este concurs, que posicionen a Dénia en el mapa culinari internacional.

Per part seua, el conegut xef amb tres estreles Michelin i membre del jurat del Concurs, Quique Dacosta, ha ressaltat la importància del producte local, la gamba roja, com a “element fonamental de la tradició i la creativitat culinària de la regió”. Dacosta ha volgut destacar també el paper crucial dels pescadors en l'obtenció d'este tresor gastronòmic i la responsabilitat dels cuiners a respectar la seua qualitat i sabor, afirmant que “la gamba roja de Dénia és un producte que cal prendre'l amb mesura i celebrar-lo amb avidesa”. “Amb una sola gamba podem aconseguir la plenitud absoluta del que una persona pot celebrar a Dénia, la festa de la taula d'esta Ciutat Creativa de la Gastronomia reconeguda per la UNESCO", ha resumit Quique Dacosta.

El creador i director d'este original esdeveniment, Rafa Soler, no ha volgut deixar de ressaltar la seua il·lusió per la celebració d'una nova edició d'este concurs en honor a la gamba roja de Dénia, que permet gaudir del millor que oferix la "reina del Mediterrani".

En representació de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AHETMA), la seua secretària general, Reme Cerdà, ha manifestat d'igual manera l'orgull "de poder presentar Dénia al món a través d'este concurs” i ha agraït el suport i col·laboració dels patrocinadors i institucions que donen suport a esta iniciativa.

Un suport que també ha arribat per part de la Generalitat Valenciana, amb la presència en esta gran final de la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, qui ha manifestat que este concurs "promociona la destinació de Dénia i la Costa Blanca amb un producte estrela de quilòmetre zero com és la gamba roja de Dénia". A més, ha anunciat la firma d'un conveni per a la continuïtat del festival D*na que se celebra anualment en esta localitat alacantina, així com altres acords per a la promoció i la investigació turística i gastronòmica a la regió.

Cristina Gómez, del restaurant Fierro de València, guanyadora del XII Concurs Internacional ...
Cristina Gómez, del restaurant Fierro de València, guanyadora del XII Concurs Internacional ...
Cristina Gómez, del restaurant Fierro de València, guanyadora del XII Concurs Internacional ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina