Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El canvi a LED de l'enllumenat públic ja ha estalviat a l'ajuntament mig milió d'euros

L'Empresa de Servicis Energètics ha completat la substitució de les més de 4.000 fanals

La concessionària de la renovació i el manteniment de l'enllumenat públic a Dénia, SITELEC, ja ha conclòs la primera fase dels treballs de modernització de les 4.715 lluminàries del terme municipal que ara ja funcionen amb tecnologia LED. Una primera mesura que ja ha repercutit a l'ajuntament amb un estalvi de més de mig milió d'euros en la factura energètica.

 

Ripoll ha recordat les dades que ha llançat la liquidació del pressupost de 2023: la partida inicial de 2.504.000 € consignada per a despeses en subministraments, energia i electricitat, s'ha reduït en 558.599 € i el pressupost final invertit en este concepte ha sigut de 1,9 milions.

 

Però cal destacar també, ha insistit l'edil, “que l'estalvi en emissions a l'atmosfera serà ara de 1.250 tones de CO2 a l'any”, ja que el consum elèctric es reduïx de més de 3 milions de kWh/any a 900.000. “Un estalvi de consum d'energia del 70% en l'enllumenat públic”.

 

La renovació també dels equips d'il·luminació dels camps de futbol (Diego Mena i El Rodat), el poliesportiu i les pistes de Madrigueres sumen un estalvi d'un altre 25% en el seu consum elèctric (que passa de 160.000 kWh a 120.000 kWh anuals).

 

Noves instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum

 

D'altra banda, fa un parell de setmanes l'Empresa de Servicis Energètics (EIXE), adjudicatària del servici per 15 anys (des de març de 2023), ha iniciat el muntatge de les noves instal·lacions fotovoltaiques en les cobertes del Trinquet “El Rovellet” i el pavelló esportiu de Joan Fuster. Una vegada en funcionament, totes dues instal·lacions produiran anualment 234.000 kWh, que subministraran l'electricitat necessària als dos recintes esportius i a altres dependències municipals.

 

Les plaques fotovoltaiques d'autoconsum col·lectiu del trinquet, un total de 110 mòduls, produiran uns 85.000 kWh/any, amb el que es proveirà al triquet i també a l'edifici principal de l'ajuntament i a les dependències d'Urbanisme, Medi Ambient i Joventut de Ronda dels Muralles.

 

Respecte a la instal·lació del pavelló de Joan Fuster, 164 mòduls, produirà 149.000 kWh/any, que subministrarà energia al recinte esportiu i a la Residència Santa Llúcia.

 

Pròximes actuacions

 

Finalment, M. Josep Ripoll ha explicat que els pròxims treballs que escometrà l'ESSA són la substitució dels fanals de la carretera dels Marines i la il·luminació del passeig per als vianants de Les Rotes.

 

També s'està estudiant la ubicació d'altres 35 fanals solars, com les que s'han modernitzat en la zona del Montgó (103 punts de llum que després de l'actuació han pogut posar-se en funcionament); i la possibilitat de muntar noves instal·lacions fotovoltaiques en altres edificis municipals com el col·legi Cervantes, la Casa de la Cultura o el Mercat.

 

“Tot este procés és també una inversió a llarg termini que ens ajudarà a reduir gradualment el cost econòmic i mediambiental, ja que, per exemple, els nous equips de telegestió permeten el control efectiu d'enceses i apagades, consums o canvis de potència”, ha assenyalat la regidora. “I les noves lluminàries duren més del doble que les seues predecessores de vapor de sodi, per la qual cosa reduïxen el consum energètic en 2,4 GWh/any”.

 

L'edil també ha recordat que amb la tecnologia LED, que reduïx notablement la contaminació lumínica, l'enllumenat de Dénia s'ajusta al nivell d'il·luminació que marca la reglamentació europea.

El canvi a LED de l'enllumenat públic ja ha estalviat a l'ajuntament mig milió d'...
El canvi a LED de l'enllumenat públic ja ha estalviat a l'ajuntament mig milió d'...
El canvi a LED de l'enllumenat públic ja ha estalviat a l'ajuntament mig milió d'...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina