Dénia ha assistit a la VI Trobada Nacional de Ciutats Creatives de la Unesco celebrada la setmana passada a la ciutat de Granada, Ciutat Creativa de la Literatura. L'objectiu de la reunió ha sigut consolidar el treball conjunt que es realitza entre les onze Ciutats Creatives espanyoles i marcar les línies de treball a seguir durant els pròxims mesos.
La inauguració oficial de l'esdeveniment va tindre lloc el 19 de novembre amb la participació de Denise Bax, secretària de la Xarxa mundial de Ciutats Creatives de la UNESCO, i la presència de la representació oficial de Dénia, integrada per l'alcalde, Vicent Grimalt, i el regidor de Cultura i Relacions Internacionals, Raúl García de la Reina.
Després d'este acte oficial, Bax va tindre una trobada amb representants de les Ciutats Creatives espanyoles per a conéixer de prop els seus projectes. En representació de Dénia va intervindre Floren Terrades, director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat des d'on es coordina el projecte UNESCO local.
Aliances estratègiques
Terrades va oferir unes pinzellades generals de la ciutat -ubicació, paisatge, història i economia-, destacant el pes de la gastronomia i les indústries artesanals de caràcter agroalimentari, per les quals la nostra destinació és coneguda dins i fora de la Comunitat Valenciana.
Centrant el tema en la Xarxa de Ciutats Creatives, de la qual Dénia és membre des de 2015, el tècnic va afirmar que “ens ha permés generar aliances estratègiques amb altres ciutats i institucions, que s'han materialitzat en projectes i iniciatives relacionades amb la formació i innovació”. Així mateix –va afegir- ha servit per a millorar la cooperació públic-privada i la cooperació amb altres administracions públiques per a desenrotllar interessants iniciatives com el D*na Festival Gastronòmic, comissariat pel xef tres estreles Michelin Quique Dacosta.
El paisatge gastronòmic
Va detallar a continuació elements fonamentals del nostre paisatge gastronòmic, començant per la gamba roja, l'estrela del panorama, i protagonista del Concurs Internacional de Cuina Creativa de la gamba roja de Dénia que cada any atrau a nombrosos xefs. Van seguir el raïm moscatell, l'arròs i, per descomptat, les taronges i els productes de l'horta.
“Hem de destacar –va subratllar el tècnic- l'existència d'una important comunitat gastronòmica formada per xefs molt compromesos amb el seu territori, en la seua majoria joves… que veuen en la tradició el camí per a innovar, molts d'ells formats en el CdT de Dénia i en l'institut de formació professional Maria Ibars”.
Formació
Per a finalitzar la seua intervenció, Terrades va presentar GASTERRA, el Centre de Gastronomia del Mediterrani, fruit de la col·laboració de l'Ajuntament de Dénia amb la Universitat d'Alacant i la Generalitat Valenciana, la finalitat de la qual és impulsar i desenrotllar la investigació, la transferència de coneixement i la formació relacionada amb la gastronomia. Va parlar de la casa de Torrecremada, de la seua rehabilitació i del seu futur, destinat a albergar el Centre de Gastronomia del Mediterrani.
I es va acomiadar amb una cita de l'escriptor denier Juan Chabás en la qual l'autor, pertanyent a la Generació del 27, afirma que “ací, a Dénia, confraria de mariners i burg de llauradors, mar i terra s'unixen en un trànsit suau”.
Poesia inèdita
I amb literatura va seguir la jornada, amb un esdeveniment especial celebrat a l'auditori del Centre Federico García Lorca i protagonitzat pel poeta granadí Luis García Montero.
García Montero va recitar poemes inèdits que apareixeran en el seu pròxim llibre i altres vinculats amb les Ciutats Creatives UNESCO Espanya.
Projectes de futur
En la segona jornada es va celebrar una reunió de treball dels tècnics responsables (focal point) de les Ciutats Creatives espanyoles en la qual van tractar possibles projectes de col·laboració entre elles, així com l'estat actual de l'Associació de Ciutats Creatives UNESCO d'Espanya.
Van participar tècnics de Burgos, Valladolid, Granada, Sevilla, Barcelona, Dénia, Manises, Llíria, Barcelona i Terrassa de manera presencial, i de Bilbao i València, en línia.