L'Àrea d'Arqueologia i Museus de l'Ajuntament de Dénia proposa una “Setmana de passió pel patrimoni i els museus de Dénia”, oferint visites guiades gratuïtes per a la població local i de la comarca, turistes i visitants. Del 17 al 28 d'abril s'han programat set propostes que portaran les persones interessades al Castell, el Museu Arqueològic, el Museu Etnològic i el Museu de la Mar, a espais envoltats de naturalesa com la Cova de la Catxupa i a un recorregut pels carrers de la ciutat per a descobrir els plafons ceràmics devocionals que les jalonen.
Totes les activitats requerixen inscripció prèvia: telèfon 96 642 02 60, de dilluns a diumenge, en horari de 10 a 13 hores.
El programa és el que seguix:
Dianium, Daniya, Dénia. Una ciutat des de la mar
Museu Arqueològic. C. Cavallers, 3
• Dijous 17 d'abril
• Dissabte 19 d'abril 11.30 h
• Dissabte 26 d'abril
‘Dianium, Daniya, Dénia. Una ciutat des de la mar’ fa referència al que hem sigut històricament i el que som. Les noves tecnologies permeten observar les antigues col·leccions des d'un altre punt de vista adaptat a noves realitats, on un digne mercator de Dianium o un imponent Jaume II campen a pler per les sales del museu.
Dénia, ciutat guaita. Palacio del Governador i quarter de les gitanes
Castell de Dénia
• Diumenge 20 d'abril
• Diumenge 27 d'abril 11.30 h
• Dilluns 28 d'abril
Visita guiada al nou Centre d'Interpretació Dénia, Ciutat Vigia. Mitjançant un nou i modern discurs museogràfic s'exposa un breu recorregut cronològic materialitzat per peces arqueològiques clau, que permeten comprendre la rica història de Dénia a través de cinc períodes (iber, romà, Taifa, modern, i segle XIX). Igualment, s'incidirà en un moment trist de la nostra història, quan en 1749, fa ara 275 anys, el Castell es va convertir a la presó de dones i xiquets i xiquetes menors de set anys de la comunitat gitana.
La visita guiada no té un cost addicional sobre l'entrada del Castell.
Lux Llums: de llums i ombres. La màgia de la quotidianitat
Museu de la Mar
Conferència i visita guiada
• Dijous 17 d'abril 12.00 h
El significat de la llum i la seua interpretació es remunta als confins de la humanitat. La terra, el món dels vius, s'ha identificat amb la llum, mentres que el món dels morts es tiny d'ombres. Ens traslladarem al passat per a aproximar-nos a este món de llums i ombres mitjançant la contemplació d'aquells objectes que durant segles van servir per a il·luminar, abans de la llum elèctrica: des de les llànties romanes i els cresols islàmics fins als llums del segle XIX.
Exposició ‘De temor i seda’
Museu de la Mar
• Divendres 18 d'abril 11.30 h
• Divendres 25 d'abril
Una magnífica mostra sobre la construcció, a partir del segle XVI, d'un complex sistema defensiu, finançat mitjançant un impost especial sobre la seda. La Torre del Gerro, en connexió visual amb es castell, són part del nostre patrimoni visual i històric, de gran importància identitari, vinculat a la mar i a l'esmentada vigilància costanera.
Cova de la Catxupa, Dénia. Art rupestre llevantí
• Dilluns 21 d'abril 10.30 h
Punt de trobada: carretera CN 332. Km 187.5. Venta de Parra. Dificultat alta.
La cova de la Catxupa és un abric del Neolític, de 6.000 anys d'antiguitat, amb representacions molt detallades d'arquers i caçadors, junt a cabres i cérvols. Descobertes en 1990, formen part de l'art rupestre llevantí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1998.
Un embolcall entre exòtic i oníric: les camisetes de pansa
Museu Etnològic de Dénia. C. Cavallers, 1
• Dimarts 22 d'abril 12.00 h
La pansa s'exportava als mercats internacionals en caixes ricament decorades amb camisetes i cromos. Era un distintiu de luxe i ostentació. En l'exposició es podran admirar les diferents tipologies i iconografies, des dels tipismes més espanyolitzants, com a toreros i flamenques, passant per temes de caire més bucòlic, fins a arribar als motius d'estil modernista o art nouveau, difós per tota Europa a principis del segle XX, representatiu del luxe i refinament.
Els plafons ceràmics devocionals de la ciutat de Dénia: iconografia i religiositat popular
• Dijous 24 d'abril 11.00 h
Punt de trobada: Museu Etnològic. C. Cavallers, 1
Recorregut urbà on coneixerem un destacat conjunt dels plafons ceràmics devocionals disseminats per la ciutat. Analitzarem les seues iconografies i ens acostarem al seu significat dins del context de la ciutat dels segles XIX i XX.