La ciutat de Dénia ha revalidat el seu compromís amb una alimentació sostenible en el Fòrum Global del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes (MUFPP), que s’ha celebrat fa uns dies a la ciutat del nord d’Itàlia.
Dénia, representada pel seu alcalde, Vicent Grimalt, ha estat una de les 130 ciutats del món representades en un espai de diàleg i d’intercanvi d’experiències que han de permetre traçar estratègies per tal de fer front a nous reptes relacionats amb el canvi climàtic, les desigualtats socials, els conflictes i la inseguretat alimentària.
La declaració del MUFPP, que ha reunit més de 500 delegats, reconeix l’accés a una alimentació adequada, saludable i segura com un dret humà fonamental, que s’ha de garantir en totes les circumstàncies. “Reiterem que la fam mai pot utilitzar-se com arma”, indica el document final, on s’anuncia l’aprovació d’un nou marc d’actuació i seguiment per a integrar millor la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic en les polítiques alimentàries urbanes. Les ciutats signants es comprometen a enfortir i ampliar els programes de menjars escolars com una via eficaç per a promoure la seguretat alimentària, la inclusió social i el benestar infantil, així com a invertir en persones, infraestructures i organitzacions per a millorar les competències dels equips de polítiques alimentàries urbanes.
Els participants en el fòrum van conèixer les experiències de bones pràctiques implementades per algunes ciutats, relacionades amb el suport a l’agricultura i les varietats locals, la reducció del volum de residus o el funcionament de menjadors escolars que treballen el producte local, tenen un equip de nutricionistes i practiquen polítiques de reducció del plàstic, per exemple.
Durant els cinc dies, a més de les sessions de diàleg i presentació d’experiències, s’han organitzat també visites de camp per la ciutat per tal de conèixer exemples concrets de l’aplicació de polítiques alimentàries urbanes, com ara a un mercat majorista o a un centre de cuina que prepara vora 8.000 menjars diaris per a escoles i serveis públics.
La delegació de Dénia, integrada per l’alcalde i el tècnic de Relacions Internacionals Enric Gil, va visitar una antiga masia del segle XVII reconvertida en un innovador centre urbà dedicat a las pràctiques sostenibles, la cultura gastronòmica local i la participació ciutadana. En Cascina Cuccagna, situada al cor de Milà i exemple de col·laboració pública-privada, es desenrotllen iniciatives relacionades amb la inclusió social, l’educació, les dietes saludables, la prevenció del malbaratament alimentari, l’economia circular, el recolzament als productes locals, la participació ciutadana i la conscienciació mediambiental.