Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Cinc Ciutats Creatives de la UNESCO mostraran la riquesa cultural i territorial de la seua gastronomia

Les dones seran les protagonistes de la cuina internacional del D*na Restaurant. Sis representants de les cinc Ciutats Creatives de la Gastronomia que estaran a Dénia el primer cap de setmana de desembre són destacades xefs als seus països d'origen. Només un home figura en la llista dels qui passaran amb el nom de la UNESCO per l'escenari de la plaça del Consell.

 

Les Ciutats Creatives aporten el contrapunt exòtic d'un festival gastronòmic que endinsa les seues arrels en el producte local i la tradició territorial de la Marina Alta. Però a més, acosten a Dénia cultures i formes de vida riques i diverses que tenen com a base comuna també el respecte per la identitat culinària de les seues ciutats.

 

El vessant públic del D*na Restaurant s'iniciarà precisament amb una d'aquestes mostres de cuina internacional. Una xef apassionada dels ingredients locals, Vilde Lunde Træet, prepararà davant el públic un plat de Bergen (Noruega) que té com a principal producte l'halibut curat, i que ella acompanya amb ginebra i algues. Vilde regenta en la bella ciutat noruega un restaurant, el Spisekroken, xicotet però dels més recomanats la ciutat. Malgrat la seua fidelitat a la matèria local, la xef confessa que una de les seues principals fonts d'inspiració i influència és la cuina espanyola.

 

Des d’Östersund (Suècia) arribaran Maja Lindholm i Marina Löfgren. Maja forma part de l'equip de cuina d'una experiència molt singular. El Nästgårds Gårdsrestaurang és una granja que limita amb el bosc i tota la seua carta de plats es proveeix d'ingredients de la seua pròpia producció o del seu entorn natural. Per part seua, Marina és una fornera artesanal que cada dia ofereix el seu treball en Frejas Bakeri, un famós establiment de l'entorn rural de la ciutat. Ambdues elaboraran a Dénia un “Tunnbröd” de Jämtland, un pa prim que els suecs usen per a acompanyar el seu famós areng fermentat.

 

Parma (Itàlia) enviarà al D*na Restaurant a Maria Amalia Anedda, una xef que després del seu pas per prestigiosos restaurants de París va tornar a la seua ciutat natal per a retrobar-se amb la cuina tradicional de la regió. Hui forma part del consorci Parma Quality Restaurants i és la gerent i xef de Les Caves, un elegant restaurant situat en el fascinant i majestuós edifici Rocca Sanvitale de Sala Baganza, històrica residència d'estiu en època medieval de la poderosa i influent família italiana dels Farnesio. Maria Amalia s'ha bolcat en el producte local i la tradició i els imprimeix un particular refinament amb tècniques i fórmules modernes i atractives.

 

De l'altre costat de l'Atlàntic venen a Dénia Claudia Marcela Sauma i Denisse Dalence, dues dones que són representatives de l'anomenada ‘revolució gastronòmica’ de Cochabamba (Bolívia). Claudia Marcela és una influent i activa xef que ha sigut presidenta de l'Associació de Xefs de Bolívia i regeix dues dels més coneguts restaurants de la ciutat, Paprika i La Cayena, on utilitza ingredients de qualitat i propis de la terra per a fer fusions d'alta cuina. Denisse és la xef del restaurant local La Platja, una popular i reconeguda cevichería i marisqueria.

 

I finalment, l'únic home de les Ciutats Creatives que participen en el D*na Restaurant és un atípic cuiner, gastrònom i investigador de Burgos. Eduardo Luengo és professor de l'Escola d'Hostaleria “María Madre Politecnos” i porta passejant per les més prestigioses trobades gastronòmiques d'Espanya la cuina lligada als jaciments prehistòrics d'Atapuerca. En el D*na Restaurant ens porta menú de tres plats -entrant, plat principal i postres- basat en estudis universitaris sobre l'alimentació dels més antics representants de l'espècie humana que van habitar la península ibèrica.

 

L'halibut curat de Bergen (Noruega)
Programació en l'escenari de la plaça del Consell
Anar al principi de la pàgina