Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La Corporació municipal reclama per unanimitat més professionals de psiquiatria en l’àrea de salut de Dénia

L’Ajuntament de Dénia aprovarà demà en el Ple ordinari d’abril, per unanimitat, exigir a l’empresa concessionària dels serveis sanitaris de l’Àrea de Salut de Dénia i a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que donen una solució immediata a la manca de professionals de psiquiatria i es dote la comarca dels facultatius necessaris especialitzats en salut mental per a pal·liar amb urgència la greu situació desencadenada per aquesta deficiència.

La moció exposa que en l’actualitat només hi ha dos professionals de psiquiatria per a atendre les necessitats de tota la comarca i recorda que “segons va denunciar fa un mes Intersindical Salut Dénia: fa no tant de temps en aquest departament hi havia sis psiquiatres; ara en queden tres, dels quals un se'n va a final de mes. És a dir, en quedaran dos, més el psiquiatra infantil”. 

Es subratlla, a més, que l'Hospital de Dénia no disposa de psiquiatra de guàrdia presencial de 24 hores i molts pacients han d'esperar a Urgències fins a l'endemà per a ser avaluats. Aquesta situació provoca, lògicament, l'empitjorament dels pacients, casos d’abandonament en els tractaments i greus conseqüències en els entorns familiars de les persones malaltes, exposa el text, que també evidencia que tots els professionals de l'àmbit de la salut mental de la Marina Alta es veuen afectat per esta situació i “ja és notòria la impossibilitat d'ingressos per casos greus de malaltia mental a l'hospital de Dénia”.  

“En aquest mateix sentit -continua la moció- AMADEM ha denunciat la insuficient atenció als pacients de salut mental a causa de la reducció del número de psiquiatres i la nul·la inversió en altres figures que podrien suplir aquestes carències, comportant situacions com ara: canvis de cita, desplaçaments innecessaris, desestabilització de la malaltia i conflictes familiars, havent de recórrer a l'única via de ingrés hospitalari per a la supervisió de l'evolució de tals pacients”.  

És precisa, doncs, una atenció ambulatòria que afavorisca “la promoció de l'estabilitat de la malaltia, la prevenció de l’agreujament en l'inici, l'accés a recursos comunitaris, normalització i inclusió social, tot això conseqüència del dèficit d'atenció professional”.

Per últim es reclama a l’empresa concessionària i a la Conselleria de Sanitat que, a  més de psiquiatres, “és primordial” la contractació d’altres professionals com personal d’infermeria, auxiliars d'infermeria, treballadors socials i psicòlegs. 

Dos mocions més relacionades amb l'àmbit sanitari

Tots els grups polítics que conformen la Corporació municipal -PSPV, al govern, Compromís, PP, Ciudadanos i Gent de Dénia- han signat la moció, que es tractarà en els punts d’urgència del ple de demà juntament amb altres dues relacionades també amb l’àmbit sanitari.

Una d’aquestes està relacionada amb una petició iniciada per l’associació Amunt Contra el Càncer perquè s’implante a l’hospital de Dénia el protocol Circuit Ràpid Oncològic i el doten de pressupost i personal suficients. Aquesta moció d’urgència es presenta al ple signada també per tots els grups polítics, que li donen suport unànime. 

El protocol Circuit Ràpid  Oncològic és un programa que la Conselleria de Salut Pública va posar en marxa fa anys i al qual tenen accés els metges de capçalera de tots els departaments de salut, que permet que qualsevol persona sana amb una sospita de càncer siga citada i vista en menys de 48/72 hores pels serveis d’atenció especialitzada i comence el seu tractament oncològic, en cas de ser diagnosticada de càncer, en el termini de 20/30 dies.

Per últim el Ple aprovarà una moció d’urgència en què es manifesta el suport a les reivindicacions del Comité d’Empresa de Marina Salut que tenen com a objectiu “aconseguir un Departament de Salut amb una plantilla de treballadors i treballadores professional, amb experiència i amb unes condicions laborals justes garantides, la qual cosa redundarà en la millor qualitat assistencial per als usuaris de la comarca”.

Les tres mocions estan signades per tots els grup municipals: PSPV, Compromís, PP, Ciudadanos i Gent de Dénia.

La Corporació municipal reclama per unanimitat més professionals de psiquiatria en l’àrea de...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina