Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La normativa de la Generalitat Valenciana prohibix la recollida de restes de posidònia a les platges de les Rotes, Raset, el principi de les Marines, Molins i Deveses

La mesura va entrar en vigor el 15 de maig

El Manual de bones pràctiques sobre la retirada de restes de posidònia i seba aprovat per la Direcció General de Medi natural i Animal va entrar en vigor el 15 de maig de 2024 establint on, quan i com poden ser retirades les restes d'esta planta aquàtica que s'acumulen a les platges. El regidor de Platges, Pepe Doménech, i l'alcalde i regidor de Turisme, Vicent Grimalt, han informat hui sobre com afecta esta normativa a la neteja de les algues de les platges de Dénia, “on pràcticament complim ja amb tot el que diu el manual”, han subratllat tots dos.

 

Partint del Catàleg de platges establit pel Consell, a Dénia trobem quatre tipus: urbanes, urbanes amb restriccions, naturals d'especial protecció i naturals protegides. Esta classificació marca l'època de retirada de les restes de posidònia.

 

En el cas de les platges urbanes, ha de ser entre el 15 de març i el 31 d'octubre. A les platges naturals, encara que com a regla general no s'autoritza la retirada, el manual contempla algunes situacions excepcionals en les quals es podrien netejar només en el període comprés entre l'1 de maig i el 30 de setembre.

 

Portat al cas concret de la ciutat de Dénia, el manual autoritza a retirar la posidònia de les platges considerades urbanes comunes (Marineta Cassisana i Almadrava, des del riu Girona fins al restaurant El Tresmall) i en les classificades com a “urbanes amb restriccions” (Bovetes i Marines, des de Punta Molins fins a Bassetes, i Almadrava des del restaurant Tresmall fins al carrer Riu Grande) en el període comprés entre el 15 de març i el 31 d'octubre.

 

A les platges naturals, com a norma general, no es podrà dur a terme la retirada. A Dénia, esta mesura afecta a les platges de les Rotes, el Raset, Marines (des d'Albaranas fins a Blay Beach/Bassetes), Molins i Deveses.

 

Excepcionalment, a les platges naturals protegides (N2) que corresponguen a trams de xicotetes dimensions (cales de menys de 200 metres de longitud o platges de semblant longitud de naturalesa artificial entre espigons i amb gran afluència turística), es podrà autoritzar la retirada entre l'1 de maig i el 30 de setembre, estant prohibida la resta de l'any.

 

L'Ajuntament de Dénia, ha indicat el regidor de Platges, deu ara sol·licitar una autorització al Servici Territorial per a poder retirar les restes de posidònia de les seues platges; un permís que tindrà una vigència màxima de 4 anys. El manual establix que només es podran retirar els arribatges compostos, almenys en un 50%, de restes de posidònia, exceptuant els que tinguen un gruix mig menor de 5 centímetres i s'estenguen en una franja de mitjana d'1 metre d'ample.

 

S'establix que l'apilament de les restes retirades es faça en una zona pròxima a un cordó dunar. Quant a la devolució de les restes a la costa, el manual establix que es faça entre els mesos de novembre i febrer, distribuint-los de manera homogènia i, preferentment, retornant-los a la mateixa platja de la qual procedixen.

 

Rentapeus a l'espera

 

Un altre dels temes tractats en la compareixença de hui han sigut els rentapeus a les platges, un servici que s'ha vist afectat perquè “no hi ha hagut adjudicació del contracte de manteniment per part de la Conselleria de Turisme”, ha aclarit el regidor de Platges.

 

Això ha derivat en què els rentapeus de les platges de Bovetes, Costa de la Calma i Molins no estiguen actualment en servici, pendents que l'empresa a la qual s'ha d'adjudicar el servici els connecte. La resta –Raset, Marines, Marineta i Deveses- sí que funciona perquè els servicis de l'ajuntament els han anat fent el manteniment corresponent, encara que no es tracte d'una competència municipal.

 

Blay Beach

 

Finalment, el regidor Pepe Doménech ha informat que el Servici Provincial de Costes ha sol·licitat a l'Ajuntament de Dénia informes sobre la flora i fauna de les aigües de la platja de Blay Beach per a concedir-li autorització per a bolcar allí arena que recupere la platja.

 

L'ajuntament no disposa dels mitjans tècnics per a elaborar-los, així que subscriurà en breu un conveni amb l'Institut d'Ecologia Litoral perquè realitze estos estudis i poder així continuar amb la tramitació. Amb tot, ha indicat, enguany no serà possible dur a terme l'actuació.

 

Per a Vicent Grimalt, la solució “no és bolcar camions d'arena, sinó que passa perquè es duga a terme la segona fase de la regeneració del litoral nord”.

La normativa de la Generalitat Valenciana prohibix la recollida de restes de posidònia a les...
La normativa de la Generalitat Valenciana prohibix la recollida de restes de posidònia a les...
La normativa de la Generalitat Valenciana prohibix la recollida de restes de posidònia a les...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina