Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L'Ajuntament de Dénia aprova un protocol d'intencions amb el Ministeri de Transició Ecològica per a la instal·lació d'una planta dessaladora a Dénia

L'Ajuntament de Dénia ha aprovat en ple, amb els vots favorables del PSPV i Compromís i en contra, del Partit Popular, Vox i Gent de Dénia, el protocol general d'actuació que firmarà amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic pel qual es definixen les línies de coordinació i cooperació per al desenrotllament del projecte, execució i explotació d'una planta dessaladora a Dénia.

 

El text de l'acord exposa que a la vista del dèficit hídric existent i la tendència reflectida en els escenaris futurs, els dos recollits en el pla hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer, el Ministeri per a la Transició Ecològica està promovent una “transició hídrica justa” que done solució als problemes mediambientals com la sobreexplotació d'aqüífers i la falta de garantia en els proveïments. Una de les accions fonamentals és incorporar a la conca tots els recursos possibles de cara a substituir aigües subterrànies en aqüífers, cada vegada més escasses, i garantir els proveïments mitjançant aigües procedents de recursos alternatius, com les aigües dessalades.

 

Per part seua, l'Ajuntament de Dénia és conscient de la necessitat de disposar de les infraestructures necessàries per a prestar els servicis de proveïment d'aigua potable de Dénia, tenint en compte les necessitats actuals i les previsions de creixement poblacional, així com l'obligació que implica ser una destinació turística quant a disposar d'unes infraestructures adequades que mantinguen els nivells de qualitat en la prestació dels servicis, principalment el servici de proveïment d'aigua potable.

 

Al mateix temps, tenint en compte l'actual situació dels aqüífers a la Marina Alta, l'ajuntament considera imprescindible realitzar actuacions per a incrementar els recursos hídrics de la zona i millorar la seua gestió.

 

Mitjançant el protocol aprovat ahir, el Ministeri per a la Transició Ecològica declara la seua intenció d'encomanar a la societat estatal ACUAMED la realització del projecte, construcció i explotació de l'actuació “dessalació de la Marina Alta”, que se situaria en el terme municipal de Dénia i que comptaria amb un parc fotovoltaic annex. L'Ajuntament de Dénia posarà a la disposició del Ministeri els terrenys per a construir les infraestructures.

 

Subvenció per a millorar l'eficiència del cicle de l'aigua

 

L'aigua i el seu cicle integral van ser presents en altres punts del ple ordinari de gener. D'una banda, s'ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Gent de Dénia i el vot en contra de PP i Vox, autoritzar la concessionària del cicle integral de l'aigua a Dénia, Aqualia, a presentar una sol·licitud a la tercera convocatòria (2024) d'ajudes per a projectes de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua (PERTE Digitalització del cicle de l'aigua), dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya.

 

Les actuacions que es pretenen dur a terme amb estes ajudes –i que Aqualia inclou en el seu projecte HUB tecnològic Alacant- són, entre altres, l'elaboració de plans d'emergència per sequera, plans de protecció civil enfront d'inundacions, estudis de fugides estructurals o la sensorització de la xarxa de proveïment. El cost total previst d'estes accions és de 949.900,03 euros, dels quals es preveu subvencionar amb les ajudes convocades un 85,77% (814.751,12 euros) i la resta amb fons propis.

 

Modificació en l'ordenança de clavegueram

 

Així mateix, ha tirat avant l'aprovació de la modificació de l'ordenança de clavegueram i abocaments en la xarxa municipal, amb els vots a favor de l'equip de govern (PSPV, Compromís) i Gent de Dénia i l'abstenció de PP i Vox.

 

Els canvis consistixen, principalment, a adaptar l'ordenança a la nova normativa, incorporar en la redacció un llenguatge inclusiu i no sexista i ampliar l'obligatorietat de les vivendes a connectar-se al clavegueram, segons va explicar la regidora de Medi Ambient, Sandra Gertrúdix.

 

En l'anterior ordenança, esta obligació requeia en “totes les vivendes i activitats que es troben a una distància inferior a 100 metres de la xarxa pública”. Ara, amb la modificació, també tenen obligatorietat de connectar-se les parcel·les edificades o edificables “en les quals el punt del seu perímetre més pròxim a la xarxa de clavegueram està situat a 100 metres o més”.

 

 

Contracte de neteja de platges

 

El ple també ha procedit a adjudicar el servici de neteja i manteniment de platges a l'empresa PAVASAL, per ser l'empresa amb major puntuació. El pressupost d'adjudicació és d'11.353.866,61 euros, corresponents a deu anys de contracte. Este punt es va aprovar amb el vot afirmatiu de PSPV i Compromís, l'abstenció de Gent de Dénia i el vot en contra de Vox i el PP.

 

Afectats per la delimitació

 

La moció en defensa dels afectats per la delimitació de la costa en la qual es demanava que tant l'Ajuntament de Dénia com la Generalitat presentaren un recurs contenciós administratiu contra la resolució de partió del Ministeri de Transició Ecològica presentada pel Partit Popular va ser rebutjada amb els vots del PSPV i Compromís. La resta de grups de la Corporació municipal (PP, Vox, GD) va votar a favor.

 

Va argumentar el govern municipal la seua negativa a donar suport a esta moció en què ja ha pres mesures en defensa dels veïns de les Deveses, com les successives mocions que s'han aprovat en ple en els últims anys, l'última a l'octubre de 2024; i va recordar l'informe municipal que va aconseguir alliberar 28 hectàrees de l'àrea d'afecció i reduir les cases afectades de 100 a 29.

 

La regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, va assegurar que continuaran constrenyent al Ministeri perquè duga a terme la regeneració, va criticar la nova llei de protecció i ordenació de la costa valenciana que pretén aprovar la Generalitat i “que sembla que vol continuar construint en la costa”, i va assegurar que a conseqüència del canvi climàtic vindran més temporals “i no pensem posar en perill a la ciutadania”.

 

Homenatge al voluntariat de la DANA

 

El ple va desestimar la urgència d'una moció de Gent de Dénia en la qual se sol·licitava un homenatge al voluntariat de Dénia que va participar en les labors d'ajuda als afectats per la DANA de València amb els vots de PSPV i Compromís. Els socis de govern consideren que un homenatge “hauria d'eixir d'una moció institucional” i es mostren disconformes amb el moment i la forma que proposa GD per a l'homenatge.

 

Obres del Raquel Payá

 

Va tancar els punts d'urgència d'este ple ordinari l'aprovació, per unanimitat, de l'inici de l'expedient de contractació de les obres del nou centre d'educació especial Raquel Payá.

 

El nou centre es construirà en una parcel·la de 3.400 metres quadrats de titularitat municipal situada en el camí de la Bota. La construcció és finançada amb fons del Pla Edificant i té un cost final de 8 milions d'euros.

L'Ajuntament de Dénia aprova un protocol d'intencions amb el Ministeri de Transició ...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina