Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’Ajuntament de Dénia i CCOO posen en marxa un nou servei gratuït d’assessorament laboral i sobre el lloguer per a la gent jove

L’Ajuntament de Dénia ha signat un conveni de col·laboració amb el sindicat CCOO Alacantí-Marines per a la posada en marxa d’un servei gratuït d’assessorament sociolaboral dirigit a les persones joves del municipi. El regidor de Joventut, Valen Alcalà, ha presentat hui el servei acompanyat per María Cueva Garcés, secretària de Joventut, Acció Sindical i Formació, i Francisco García Alcaraz, secretari de Relacions Institucionals i Polítiques lingüístiques de CCOO Alacantí-Marines. Alcalà ha indicat que la iniciativa “respon a una demanda històrica del jovent de Dénia” i se suma a algunes altres que ja han sorgit d’esta col·laboració amb el sindicat, com va ser el cicle de formació sindical d’autodefensa laboral posat en marxa el mes de juny passat.

 

L’assessorament es farà cada dos dimecres, a partir del 30 de juliol, alternant matins i vesprades per a facilitar la participació. L’horari d’atenció és de 10.30 a 14.30 hores i de 15 a 18.30 hores. Per accedir-hi, tan sols cal cridar al telèfon de Joventut (96 642 37 00) i reservar cita. El regidor de Joventut ha assenyalat en, en base a la demanda, no es descarta ampliar el nombre de dies del servei.

 

Els professionals que l’atendran oferiran assessorament laboral bàsic; sobre els drets de les persones en pràctiques i sobre el lloguer. A més, s’informarà sobre les ajudes públiques i beques de formació i sobre les ofertes formatives disponibles (cursos, preparació d’oposicions).

 

La precarietat en xifres

 

María Cueva ha traçat una radiografia de la situació laboral en la comarca de la Marina Alta, centrant-se en les dades relatives a la joventut. Ha començat dient que els joves amb ganes de treballar, formar-se i emancipar-se es veuen atrapats en un mercat laboral precari i un entorn social que no els dona oportunitats suficients. Malgrat que les xifres actuals han millorat respecte d’altres anys, “la precarietat no ha desaparegut”.

 

Valguen algunes dades que reflectixen esta precarietat i desigualtat. A Dénia, hui en dia, hi ha més de 2.200 persones en l’atur, de les quals, quasi el 60% són dones. En afiliació a la Seguretat Social, les persones menors de 30 anys són el 13,9% del total, la qual cosa indica “el gran problema d’inserció de persones joves al mercat laboral”, ha incidit Cueva.

 

La reforma laboral ha aconseguit que hui més del 59% dels contractes a Dénia siguen indefinits, però prop del 20% són fixos discontinus i quasi el doble, a temps parcial; afectant especialment a la gent jove.

 

I què significa tot açò?, pregunta María Cueva. Doncs que treballar es treballa, “però de manera inestable, amb ingressos baixos i sense possibilitat de planificar un futur de vida”.

 

En l’hostaleria i el comerç, els sectors que generen més ocupació a Dénia, l’estacionalitat marca les condicions laborals. El salari mitjà a la ciutat frega els 1.500 o 1.600 euros bruts al mes i el lloguer mitjà d’un pis està prop dels 1.200 euros. “Per la qual cosa, una persona jove, amb sort, pot aspirar a llogar un dormitori per 500 euros, que ja és una càrrega altíssima”, assenyala Cueva. “Fa falta incrementar els salaris –afegeix-, però també actuar sobre els preus de lloguer il·limitats”.

 

Cueva confia que el nou servei d’assessorament contribuïsca que els joves accedisquen a una ocupació digna i un habitatge accessible.

 

Unió comarcal

 

El secretari de Relacions Institucionals de CCOO Alacantí-Marines, Francisco García, ha destacat que el conveni està en la línia que està ja treballant-se en altres espais més enllà de Dénia, com el pacte’MA (Acord Comarcal en matèria d'Ocupació i Desenvolupament Local a la Marina Alta), integrat pel Creama, trenta-dos ajuntaments de la comarca, agents socials i econòmics de la Comunitat Valenciana i entitats empresarials, socials i culturals de la Marina Alta.

 

Garcia ha parlat de la mancança d’oferta, de formació i de proximitat a l’assessorament que patix la comarca i de febleses estructurals  com la falta de connexions en transport públic per a aconseguir la vertebració o la desaparició de l’escàs teixit empresarial, llevat del sector “motor”, que és el turisme. Fets que, en la seua opinió, s’han d’enfrontar “des de la unitat comarcal”.

 

 Per a finalitzar, el regidor Valentín Alcalà  ha fet “una crida directa” als usuaris potencials del servei d’assessorament laboral i de lloguer que comença ara a Dénia, dient-los que aprofiten el recurs. “Pregunteu, informeu-vos, formeu-vos. Cuidar les vostres condicions laborals és cuidar el vostre futur”.



L’Ajuntament de Dénia i CCOO posen en marxa un nou servei gratuït d’assessorament labora...


L’Ajuntament de Dénia i CCOO posen en marxa un nou servei gratuït d’assessorament labora...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina