Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’Arxiu municipal rep més de 300 documents de l’antic hotel Paradero de las Rotas gràcies a la donació de José Martí

José Martí Gramaje va realitzar ahir, 18 de maig, la donació a l’Arxiu municipal d’una col·lecció de més de 300 documents del desaparegut hotel Paradero de las Rotas. En paraules de l’equip de l’Arxiu, es tracta de “documents de gran interés que ens informen sobre la seua inauguració l’estiu de l’any 1951 i de les activitats del local fins a finals dels anys seixanta del segle XX”.

 

La documentació va arribar a mans de José Martí quan va adquirir l’edifici. Va trobar els documents que la família Doménech, propietaris originals de l’hotel, van tindre cura de preservar en carpetes dins d’una maleta i ordenats als calaixos, la qual cosa va evitar la dispersió i pèrdua dels exemplars. Martí va decidir conservar-los, reservant un espai especial per a ells.

 

Una volta realitzats els pertinents treballs de neteja i d’organització, els documents s’han ficat a disposició de la ciutadania en huit caixes que es troben a l’edifici municipal de la plaça d’Enric Valor. Entre les pàgines es pot trobar informació sobre clients (cartes, planificació de reserves i llistes de comandes) i proveïdors (cartes i publicitat), comptabilitat (llibres de caixa del 1951 al 1964 i factures) normativa sobre el personal, impresos i formularis diversos, entre altres.

 

Des de l’Arxiu s’anima a la ciutadania a conservar i donar documents, tant personals com laborals, ja que poden ser de gran ajuda per a l’estudi de la història de la ciutat. L’equip de l’Arxiu es farà càrrec de valorar els documents.

 

L’hotel Paradero de las Rotas

 

El negoci dels Doménech va obrir les seues portes en una zona de les Rotes molt diferent de l’actual; sense establiments, amb escassos accessos, cases de camp disperses i l’arribada dels primers estiuejants. Aquest servei pioner es va inaugurar amb el nom de Parador, però a mitjans dels anys cinquanta, amb la prohibició de l’ús d’aquest nom per la creació de la xarxa de paradors del Ministeri de Turisme, es va haver de canviar a Paradero.

D'esquerra a dreta, l'arxivera municipal Rosa Seser, José Martí pare i José Martí fill
L’Arxiu municipal rep més de 300 documents de l’antic hotel Paradero de las Rotas gràcies a ...
L’Arxiu municipal rep més de 300 documents de l’antic hotel Paradero de las Rotas gràcies a ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina