Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

D*na Festival reunirà els millors xefs d'Espanya en un homenatge únic a l'horta mediterrània

Els xefs Rodrigo de la Calle, Ramón Freixa, Susi Díaz, Ricard Camarena, Vicky Sevilla o Luis Valls, entre molts altres, seran presents en la gran cita de la gastronomia mediterrània

El D*na Festival està cada vegada més prop d'iniciar la seua sèptima edició, que tindrà lloc en el passeig de la Marineta Cassiana de Dénia els pròxims dies 28 i 29 de setembre. Amb un homenatge a l'horta de la Marina Alta i a les persones que la treballen per a produir les millors matèries primeres, este festival gastronòmic de referència ha presentat la seua edició 2024 este migdia en el Centre de Turisme (CdT) de la ciutat de València. En l'acte s'ha donat a conéixer el destacat planter de cuiners que acudiran a la cita deniera i la programació completa dels dos dies de festival.

 

La presentació ha comptat amb l'assistència del director general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Israel Martínez, de l'alcalde de Dénia i president de la Fundació Creativa Dénia de la Gastronomia, Vicent Grimalt, i del xef amb tres estreles Michelin i comissari gastronòmic del festival, Quique Dacosta, qui ha volgut posar l'accent culinari de la presentació, cuinant en directe al costat dels xefs Begoña Rodrigo i Luis Valls, un arròs que ha pogut degustar-se entre els assistents en finalitzar l'acte.

 

En la seua intervenció, el director general de Turisme ha ressaltat la importància d'un festival “molt consolidat, en el qual anem continuar treballant junts perquè seguisca amb la seua evolució” i ha destacat també el valor artístic de la nostra gastronomia i que “això és el que transmet el festival i, al final, és una part molt important de la nostra idiosincràsia i el que fa que el turisme de la Comunitat Valenciana porte el camí que porta, suposant un 16% del PIB”. Per a concloure, el director general de Turisme ha recalcat que “tots junts en esta mena d'iniciatives fem que es mostre al món qui som, els nostres valors i un turisme d'experiències en el qual la gastronomia és una part primordial”.

 

Per part seua, Vicent Grimalt ha incidit en l'homenatge del festival “a la terra i a les persones que la treballen” i els productes de les quals “ens han regalat l'excel·lència que suposa ser Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO”. Ells “acaronen els productes” i amb la seua saviesa creen “la matèria primera que després els grans cuiners posen sobre les nostres taules”. Igualment, ha conclòs que es tracta de l'edició “més participativa”, que convida als assistents a submergir-se en l'alta cuina amb experiències pràctiques i didàctiques.

 

Durant l'esdeveniment, s'ha projectat el vídeo que encapçala la campanya de la sèptima edició del D*na Festival, protagonitzat pel mateix Quique Dacosta, al costat d'agricultores i artesanes locals.

 

Després de la projecció, el triestrellat xef ha aprofitat l'ocasió per a assenyalar els valors que projecta el D*na Festival, en el qual “dignificarem i donarem plataforma a xicotets productors del nostre entorn que fan un producte extraordinari i a vegades no saben on vendre'l, perquè troben en el D*na la possibilitat de connectar amb restaurants o consumidors”. El xef ha destacat també la iniciativa D*na Restaurant, que permet que els assistents al festival gaudisquen també de la ciutat assistint als seus locals durant els dies de la celebració. Dacosta també ha volgut emfatitzar la importància de la desestacionalització del turisme “perquè creiem que Dénia i la Comunitat Valenciana són una mica més que els mesos d'estiu” i, que fora d'eixe període, “podem dir-li al món que ací estem, amb bona climatologia, segurament amb menys clients i oferint un millor servici”.

 

Molta horta i grans xefs en un D*na més obert que mai

 

Enguany, D*na Festival posa l'èmfasi en els artesans de l'horta local per a celebrar les receptes i productes que fan única a esta regió en una veritable unió entre l'alta cuina i eixos xicotets productors que la nodrixen. El festival segella eixe compromís amb allò local amb la participació de restauradors, productors, artesans i hostalers de la Marina Alta, i que portaran la seua experiència directament de la terra al plat perquè el públic puga apreciar l'herència gastronòmica que ha permés a Dénia ser designada per la UNESCO com a Ciutat Creativa de la Gastronomia.

 

El més destacat del festival ocorrerà en l'imponent Escenari de la Mar, en el qual reconeguts i influents xefs de l'alta cuina nacional realitzaran ponències amb les quals es podrà conéixer millor el seu mestratge als fogons. Per allí passaran Rodrigo de la Calle, pioner de la cuina verda, Susi Díaz, ànima del restaurant La Finca i que representarà l'essència de la gastronomia alacantina, Vicky Sevilla, la dona més jove a aconseguir una estrela Michelin, Ramón Freixa, amb dos estreles Michelin en el seu restaurant de Madrid, Ricard Camarena, també biestrellat en el seu local de València, igual que Luis Valls a El Poblet, Javier Olleros, que practica la cuina de proximitat en el gallec Culler de Pau, Massimo Arienti, mestre a fusionar l'alta cuina italiana amb el millor del privilegiat rebost de la Marina Alta en el seu restaurant Nomada de Dénia, i Begoña Rodrigo, del valencià La Saleta i que també compta amb una estrela Michelin. Una alineació d'autèntic luxe que posa de manifest el primer nivell del D*na Festival i el seu atractiu per a cuiners de tot el país.

 

Al costat d'ells, més d'una trentena de tallers faran les delícies del públic que assistisca enguany al passeig de la Marineta Cassiana de Dénia en un festival que plasma així una decidida vocació per acostar la gastronomia al gran públic. L'àmplia oferta d'activitats obertes a la participació dels visitants els permetrà aprendre, directament de la mà de cuiners, productors i restauradors, els secrets de la cuina local, ampliant, a més, de dos a tres els espais del festival destinats a tallers: l'Espai Aqualia, amb la participació d'alguns dels xefs esmentats anteriorment; l'Espai Univers Líquid, centrat en vins, vermuts, olis, cítrics i còctels; i l'Espai Cuina, que posa en valor els ingredients que brollen de la terra. Ja estan obertes les inscripcions per als diferents tallers en la web del festival.

 

D*na Restaurant porta el festival a la ciutat

 

A tot l'anterior se suma la posada en marxa de la iniciativa D*na Restaurant, que busca implicar els restaurants de la ciutat més enllà de l'entorn de la Marineta Cassiana en la qual se celebra el festival. Al voltant de 20 locals s'han adherit enguany a la iniciativa amb menús especials entre els dies 26 i 29 de setembre. Uns menús que, a més, entroncaran directament amb el lema d'enguany, “L'horta”, i estaran elaborats amb productes autòctons del camp i begudes de la Comunitat Valenciana, ampliant així el festival a tota la localitat.

D*na Festival reunirà els millors xefs d'Espanya en un homenatge únic a l'horta medi...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina